10 motius per triar aliments ecològics per als petits (i per a tota la familia)

 

Al Centre Català d’Educació apostem per una cuina d’elaboració casolana, amb producte ecològic, sostenible i de proximitat. Un menjador escolar ecològic implica preparar els nostres menús amb productes certificats amb la CCPAE del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, que ens indica que han estat produïts seguint les normes de l’agricultura ecològica.

Què defineix els aliments ecològics? D’una manera molt senzilla i clara: és menjar ecològic allò que s’ha produït o elaborat de manera natural. Sense l’ús de cap producte químic com pesticides, herbicides químics, hormones de creixement, fertilitzants artificials, etc.

Aliments que contribueixen no només a una alimentació més natural i més nutritiva, sinó també a una producció més favorable per al medi ambient, menys contaminant i respectuosa amb la biodiversitat.

Valors, tots ells, que es poden transmetre als més petits de la casa en un marc idoni per al seu creixement (en tots els sentits) com és l’hora de menjar. Un moment perfecte per inculcar valors com la convivència, responsabilitat… i, per què no, per introduir-los en el món “eco”.

Avantatges del menjar ecològic

-Les fruites i verdures ecològiques són superiors nutricionalment a la resta. Contenen més substàncies antioxidants, més vitamines i més contingut mineral.

-El menjar ecològic… sap millor! Com que no tenen additius el seu sabor és molt superior, a més de tractar-se d’aliments més equilibrats, i molt rics en nutrients, ja que el seu procés de producció és del tot natural.

-Ens ajuden a inculcar una filosofia del respecte als més petits. Respecte cap al medi ambient, ja que els productes ecològics ajuden a conservar-lo, contaminant menys –menys contaminació per aerosols, aprofitament dels recursos renovables…

– Respecte cap als animals: la ramadería ecològica evita l’estrès dels animals, que creixen d’una forma natural, tenen bones condicions de vida, s’alimenten naturalment, etc.

– Respecte, també, per totes aquelles persones que s’encarreguen de produir aquests aliments, preocupant-se per la nostra salut i pel nostre planeta.

– Qualitat i seguretat. El sistema de producció que se segueix està subjecte a la màxima fiabilitat. Els productes ecològics segueixen un control estricte quant a matèries primeres, elaboració, etiquetat, envasat i distribució.

-Si ens fixem en la carn: l’ecològica aporta molts menys greixos saturats. Els animals de ramaderia ecològica s’alimenten sense cap mena d’additius ni farines d’origen animal.

-Sense organismes genèticament modificats. L’agricultura amb organismes genèticament modificats condueix a una uniformitat genètica, i per tant, una pèrdua de varietat (amb grans extensions d’un mateix cultiu). Apostar pel menjar ecològic ajuda a conservar i potencia la varietat genètica d’espècies i tipus. I, per tant, la riquesa dels paisatges de cultiu.

– Bons per la salut dels nostres fills (i de tota la família). S’ha relacionat els pesticides amb malalties del sistema reproductiu (esterilitat, avortaments), del fetge, del cervell i del sistema immunològic (més incidència de malalties al·lèrgiques i infeccions)

– Els nens i nenes estan vivint la fase decisiva de creixement i formació, i una alimentació saludable i adequada és imprescindible. L’organisme és més vulnerable davant de qualsevol problema nutricional.

– Hàbits sòlids. Durant la infantesa es marquen uns hàbits que, de grans, són difícils de canviar. Siguin bons o dolents. Si els hàbits no són saludables, poden portar problemes d’obesitat i de salut que arrossegaran durant la vida adulta.

– Les mares i les àvies ho reconeixen com “menjar de debò“. Un producte ecològic té l’aspecte que ha de tenir, l’olor, el color i el sabor que ha de tenir. El que tenien fa anys. El que les nostres mares i àvies reconeixen com a menjar de debò. Recuperar el bon menjar, el menjar saludable, està a les nostres mans. Només cal fer una aposta decidida per la sostenibilitat, per la proximitat, per la nostra salut i la del planeta. Pel menjar ecològic de proximitat.