Intercanvis generacionals: bons per als petits, bons per la gent gran

A l’educació dels nens i nenes, cada minut és fonamental per a la seva formació. En cada ocasió, més enllà de l’horari lectiu, els petits aprenen valors que els ajudaran a tenir una vida plena. Una vida marcada per la solidaritat, la justícia, el respecte… una vida com la que han viscut i viuen els avis i àvies. Per això creiem que activitats com les trobades intergeneracionals són del tot positives. Posar en contacte a petits i grans són experiències on tots aprenen, i de la que tots gaudeixen.

Al Centre Català d’Educació portem a terme els nostres valors de responsabilitat social corporativa amb la col·laboració que mantenim amb l’organització Amics de la Gent Gran que té com a missió millorar la qualitat de vida de les persones grans. Les trobades intergeneracionals són una part d’aquesta col·laboració, que aporta moltíssimes coses als participants.

Nens i avis: trobades que ens fan créixer

– Els intercanvis generacionals tenen un munt d’aspectes positius, per ambdues parts. S’ha demostrat que aquestes trobades augmenten la motivació de la gent gran, així com la seva activitat habitual.

– Els més joves es poden apropar a una altra realitat, que els fa canviar la seva actitud respecte a la figura de la persona gran.

– Els intercanvis entre generacions permeten transmetre un saber “que no està als llibres”. La gent gran s’omple de satisfacció al poder explicar la seva experiència, tot allò que han viscut i adquirit durant els anys. Els petits són “tot orelles” rebent uns valors reals, tangibles, basats en històries de vida.

– Són molt més que trobades lúdiques. L’ambient que es genera és de joc, d’empatia, d’harmonia… però els resultats van molt més enllà. Aquestes trobades tenen una funció terapèutica per a la gent gran, i transformadora per als més petits, que obren els seus cors i les seves ments cap al món que els envolta.

 

Intercanvis generacionals

Pròximes trobades intergeneracionals

Recentment vam realitzar una activitat entre un grup de nens i un grup d’usuaris d’Amics de la Gent Gran al Casal Calderón de la Barca. Què feien els avis quan eren petits? A quins jocs jugaven? Com passaven els seus estius? Els petits anaven descobrint la història de les seves vides a través de preguntes, en una conversa d’allò més engrescadora per a tots els participants, grans i petits.

Els resultats de l’experiència amb els Amics de la Gent Gran al Casal Calderón de la Barca ha estat del tot positiva i enriquidora per a tots. Durant la trobada i un cop finalitzada, la gent gran va mostrar canvis positius en el seu humor, un augment de la seva vitalitat, motivació, autoestima… Aquestes activitats els fan sentir-se útils i necessaris, i els ajuda a “renovar” l’estima per les seves pròpies experiències de la vida passada. A mitjà termini les trobades amb joves i nens poden reduir símptomes depressius, i enfortir l’actitud davant les adversitats.

Els nens desenvolupen valors com l’empatia o l’apertura, formen una idea positiva de la gent gran, sense estereotips, i respecten més als adults. A mitjà termini aquestes trobades ajuden també a enfortir les relacions amb la família i amics.

Trobades, doncs, que són molt més que passar una estona divertida i agradables. Trobades que són una experiència enriquidora i plena d’aprenentatges.

Repetirem amb el Casal Calderón de la Barca, sens dubte. I farem extensibles aquestes trobades a altres Casals i serveis que el Centre Català d’Educació porta a terme. Us informarem de totes les novetats al nostre blog i a les xarxes socials