Planificant les vacances amb els petits

A hores d’ara, molts comptem ja els (pocs) dies que resten per gaudir d’unes merescudes vacances. L’agost continua sent, per la majoria, el mes per excel·lència del descans. Un mes on volem gaudir en família del temps que, malauradament, no ens sobra durant la resta de l’any. Amb els nens i nenes ja de vacances des de fa unes setmanes, ara s’apropa l’hora de gaudir tots junts de l’estiu. Avui us donem alguns consells per fer que les vostres vacances familiars siguin del tot rodones.

Triar destí
De ben segur la majoria ja sabeu on aneu… o encara no? Si sou dels que trieu destí a última hora, tingueu en compte que si viatgem amb menors d’un any, el més recomanable és no arriscar: no triar un destí massa llunyà, i si es pot anar amb cotxe, millor.
Si els petits ja han crescut una mica, prepareu-vos per gaudir d’unes vacances plenes d’energia! Voldran córrer, jugar, saltar… veure coses noves. Penseu sobretot en destins on pugueu trobar activitats pensades per ells.
A partir de certa edat, els nens tenen preferències que cal tenir en compte. Convé planificar les vacances en família, comptant amb ells. Triar junts destinació pot ser l’inici perfecte per unes vacances inoblidables.

L’equipatge
Una de les grans qüestions, sobretot per famílies amb bebès. Per als més petits de la casa, que no faltin els bàsics: bressol de viatge, bolquers i estovalles humides (almenys pels dos o tres primers dies -depenent del destí, resulta més pràctic comprar-ne més per la resta del viatge-). Una motxilla portabebés, una farmaciola amb gases, sèrum fisiològic, termòmetre, tiretes i algun analgèsic.
Convé calcular un parell més de mudes de roba que dies de viatge (tot i que si a destí tenim rentadora, potser no és necessari). Que no falti tampoc la crema solar i repel·lent de mosquits. I alguna de les joguines preferides dels nens!

On dormim?
Els apartaments i aparthotels són una molt bona opció per viatjar amb nens. Dos són els grans avantatges: més espai, i comoditat a l’hora de preparar àpats.
Ara bé, hi ha d’altres opcions a valorar. Per exemple, els càmpings. Quan els nens i nenes ja són una mica més grans, un càmping és un lloc idoni per gaudir de la natura, d’un entorn agradable, i per fer nous amics. Si els nens són encara molt petits, llogar un bungalou dins el recinte del càmping és potser la millor alternativa.
I per què no un alberg? Ja no són llocs només per “motxil.lers”. Les famílies també poden gaudir dels seus avantatges, com ara el preu (molt més econòmic que un hotel), les grans habitacions -es poden trobar amb bany inclòs- l’opció de poder cuinar i el fet de compartir espai amb gent d’arreu. Tota una experiència pels nens!

Documentació i assegurança mèdica
Si l’opció és no sortir a l’estranger, és important portar les targetes de la Seguretat Social o del segur metge privat, així com les cartilles de vacunació dels nens. Cal ser previsor i cercar el centre de salut més proper, així com l’hospital, per si es produeix alguna urgència.
Si viatgem per Europa, és convenient comptar amb la Targeta Sanitària Europea. Es pot sol·licitar per Internet, i cal tenir en compte que trigarà uns dies a arribar un cop feta la gestió. Després, el seu període de validesa és de dos anys.
Si encara marxem més lluny, molts viatges organitzats inclouen un segur de viatge. Si no és així, convé contractar-lo. I fer-ho tenint molt clar quines són les cobertures i les clàusules, per evitar ensurts (per exemple, saber si, en cas d’urgència o atenció mèdica, caldrà abonar la quantitat per avançat, encara que ens retornin després els diners).

Flexibilitat i positivitat
Les vacances són per gaudir-les. Sempre és bo fer sentir als més petits que aquests dies són especials, i per això convé tenir certa flexibilitat. Sense “trencar” del tot algunes pautes i rutines (l’alimentació, per exemple, s’ha de cuidar igual que la resta de l’any), les vacances són un bon moment per concedir algun capritx que la resta de l’any no es dóna.
Els adults hem d’aprendre a relaxar-nos i treure’ns l’estrès i les preocupacions del dia a dia. Jugar, gaudir, compartir… en definitiva, ser feliços amb els nens i amb la gran sort de viure unes vacances en família.