Taller de Grafiti: creativitat sense límits

Textos i dibuixos creatius que busquen impactar visualment. Una forma d’expressió nascuda en entorns urbans, que sovint incorpora missatges de caràcter social. Parlem del grafiti, un art que, al Centre Català d’Educació, utilitzem per potenciar la creativitat dels més petits.

I ho fem a través d’un taller pràctic, on es desenvolupa l’art de la pintura de mural gràcies al coneixement de les seves lletres, les ombres, els volums, el traç, el fons i l’encaix de la tipografia a l’espai. Nimg_7300ens de 7 a 12 anys, sense cap coneixement o experiència prèvia en aquest àmbit, gaudeixen d’una activitat que els ajuda a desenvolupar el seu propi llenguatge visual i la seva expressió plàstica.

Cap als anys 60 van començar a sorgir als Estats Units firmes a les parets, vagons de metro i d’altres espais públics. Un moviment que des dels inicis ha tingut un component reivindicatiu, i que en molts moments de la història recent s’ha convertit en un símbol gràfic de la nostra realitat.

Però el grafiti és molt més que dibuixar lletres o símbols. El grafiti és un art que, ben explicat, ajuda als nens i nenes a desenvolupar moltes habilitats i capacitats.

El més important és que els ajuda a comunicar-se i a exposar idees i sentiments. Una capacitat que pot canviar el paradigma de nens “passius” i receptius en les aules i als entorns educatius cap a un altre molt més motivador i positiu: el de nens i nenes innovadors, que investiguen, opinen, analitzen i, finalment, creen.