Vitamina D i protectors solars: resolent dubtes

Amb els nens ja de vacances, torna l’etern debat sobre els riscos i beneficis del sol per la pell. A hores d’ara tothom té (afortunadament) clar el perill que correm (petits i grans) si ens exposem al sol sense protecció. Ara bé, molts pares es plantegen la següent pregunta: si utilitzem cremes amb un factor molt elevat, no estem limitant la producció de Vitamina D, tan necessària per a la salut?

És possible trobar un equilibri?

Anem a pams per entendre en primer lloc què és la Vitamina D, com es produeix, per a què serveix, i de quina manera protegir els petits per un estiu 100% saludable.

Per a què serveix la Vitamina D?
La vitamina D afavoreix l’absorció de calci a l’intestí, ajuda al manteniment adequat dels ossos, regula el sistema immunitari i ajuda al balanç dels nivells de fòsfor, calci i insulina.
La carència de Vitamina D pot provocar raquitisme entre els més petits. També s’ha trobat una associació entre la vitamina D baixa i l’esclerosi múltiple, diabetis tipus 1, artritis reumatoide i alguns càncers. Tot i així, no hi ha estudis concloents sobre aquestes associacions.
En tot cas: uns nivells adequats de Vitamina D són fonamentals per a la salut òssia i muscular.

Com aconsegueixen els nens la Vitamina D?
La forma més eficient de sintetitzar vitamina D és prenent el sol. Influeixen diversos factors, com ara el temps d’exposició, l’època de l’any (a l’estiu s’absorbeix més), factors climatològics com la nivositat o la contaminació, i la superfície del cos exposada al sol (depenent de la roba que portem, i de si utilitzem protecció solar o no). També influeix la mateixa pigmentació de la pell.

La segona via per aconseguir Vitamina D és a partir d’una dieta equilibrada. La Vitamina D es troba a peixos (com el salmó o la cavalla), als ous, a la carn i a aliments enriquits com la llet o els cereals de l’esmorzar.
Ara bé: la quantitat de Vitamina D provenen del menjar és molt petita comparada amb la qual aporta el sol.
Una tercera forma, indicada pels lactants menors d’un any i per nens i nenes amb risc de dèficit de vitamina D és a través de suplements, seguint sempre les indicacions del pediatre.

Aleshores: sol si o sol no? Protecció solar sempre?
I aquí la gran pregunta. Els experts indiquen que prendre el sol entre deu i quinze minuts diaris, sense protecció, és suficient per absorbir la Vitamina D que necessitem. Alguns metges recomanen obertament prendre els primers deu minuts de sol, evitant les hores centrals del dia, sense crema i posar-se’n després.